Datos personales
Jorge Alberto Sánchez Burgos
Doctor en Ingeniería Bioquímica
Formación
Doctor en Ingeniería Bioquímica
Instituto Tecnológico de Durango
Maestro en Ciencias Ambientales
Universidad del Mar
Campus Puerto Ángel
Ingeniero Bioquímico
Instituto Tecnológico de Tuxtepec
Información de contacto
Correo: | |
Teléfono: | |
Adscripción: | División de Estudios de Postgrado e Investigación |
Institución: | Instituto Tecnológico de Tepic |
Investigación
Cuerpo académico
ITTEP-CA-1 Ciencia y Tecnología de Frutas y Hortalizas
Líneas de investigación
Conservación e industrialización de frutas y hortalizas
Alimentos Funcionales y Nutracéuticos
Reconocimientos
SNI nivel 1
Profesor con perfil Prodep (2021 - 2024)
Publicaciones recientes
Feeding Habits, Nutritional Condition, Fecal Intestinal Metabolites, and Risk of Developing Diabetes Mellitus II in the Mexican Population: A Cross-Sectional Study
García-Martínez, D.L., Alarcón-Domínguez, E.E., Velasco-González, L.E., García-Magaña, M.D.L., Sánchez-Burgos, J.A., Sáyago-Ayerdi, S.G., Zamora-Gasga, V.M.
ACS Food Science and Technology (2023) 3(4) 658-665. https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.2c00413
Optimization of β-Carotene from 'Ataulfo' mango (Mangifera indica l.) by-products using ultrasound-assisted extraction
G Mercado-Mercado, E Montalvo-González, JA Sánchez-Burgos, RM Velázquez-Estrada, E Álvarez-Parrilla, GA González-Aguilar, SG Sáyago-Ayerdi.
Revista Mexicana de Ingeniería Química (2019) 18(3) 1051-1061.
Effect of thermosonication on pathogenic bacteria, quality attributes and stability of soursop nectar during cold storage
Luis M. Anaya-Esparza, María D. Méndez-Robles, Sonia G. Sáyago-Ayerdi, María de Lourdes García-Magaña, Marco V. Ramírez-Mares, Jorge A. Sánchez-Burgos, Efigenia Montalvo-González.
CyTA - Journal of Food (2017) 15(4) 592-600. https://doi.org/10.1080/19476337.2017.1321587
Effect of thermosonication on polyphenol oxidase inactivation and quality parameters of soursop nectar
Luis M. Anaya-Esparza, Rita M. Velázquez-Estrada, Sonia G. Sáyago-Ayerdi, Jorge A. Sánchez-Burgos, Marco Vinicio Ramírez-Mares, María de Lourdes García-Magaña, Efigenia Montalvo-González.
LWT - Food Science and Technology (2017) 75 545-551. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.10.002
Optimization of Ultrasonic‐Assisted Extraction of Antioxidant Compounds from Starfruit (Averroha carambola L) Leaves
Victor Manuel Zamora-Gasga, Mitsuky Soraya Serafín-García, Jorge Alberto Sánchez-Burgos, Rita María Velázquez Estrada, Sonia Guadalupe Sáyago-Ayerdi.
Journal of Food Processing and Preservation (2017) 41(4). https://doi.org/10.1111/jfpp.13093
Isolation of lupeol from white oak leaves and its anti-inflammatory activity
J.A. Sánchez-Burgos, M.V. Ramírez-Mares, J.A. Gallegos-Infante, R.F. González-Laredo, M.R. Moreno-Jiménez, M.H. Cháirez-Ramírez, L. Medina-Torres, N.E. Rocha-Guzmán.
Industrial Crops and Products (2015) 77 827-832. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.09.056
Morphological and release characterization of nanoparticles formulated with poly (dl-lactide-co-glycolide) (PLGA) and lupeol: In vitro permeability and modulator effect on NF-κB in Caco-2 cell system stimulated with TNF-α
M.H. Cháirez-Ramírez, J.A. Sánchez-Burgos, C. Gomes, M.R. Moreno-Jiménez, R.F. González-Laredo, M.J. Bernad-Bernad, L. Medina-Torres, M.V. Ramírez-Mares, J.A. Gallegos-Infante, N.E. Rocha-Guzmán.
Food and Chemical Toxicology (2015) 85 2-9. https://doi.org/10.1016/j.fct.2015.08.003
Antioxidant, antimicrobial, antitopoisomerase and gastroprotective effect of herbal infusions from four Quercus species
J.A. Sánchez-Burgos, M.V. Ramírez-Mares, M.M. Larrosa, J.A. Gallegos-Infante, R.F. González-Laredo, L. Medina-Torres, N.E. Rocha-Guzmán.
Industrial Crops and Products (2013) 42(1) 57-62. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2012.05.017
Antioxidant, antimicrobial and antitopoisomerase screening of the Stem bark extracts of Ardisia compressa
Marco Vinicio Ramirez-Mares, Jorge Alberto Sanchez-Burgos, Beatriz Hernandez-Carlos.
Pakistan Journal of Nutrition (2010) 9(4) 307-313.
9