Datos personales


jorge-alberto-sanchez-burgos

Jorge Alberto Sánchez Burgos

Doctor en Ingeniería Bioquímica

Formación

Doctor en Ingeniería Bioquímica
Instituto Tecnológico de Durango

Maestro en Ciencias Ambientales
Universidad del Mar
Campus Puerto Ángel

Ingeniero Bioquímico
Instituto Tecnológico de Tuxtepec

Información de contacto

Correo:
Teléfono:
Adscripción: División de Estudios de Postgrado e Investigación
Institución: Instituto Tecnológico de Tepic

Investigación

Cuerpo académico
ITTEP-CA-1 Ciencia y Tecnología de Frutas y Hortalizas

    Líneas de investigación

    Conservación e industrialización de frutas y hortalizas

    Alimentos Funcionales y Nutracéuticos

Reconocimientos

SNI nivel 1

Profesor con perfil Prodep (2021 - 2024)

Publicaciones recientes

Feeding Habits, Nutritional Condition, Fecal Intestinal Metabolites, and Risk of Developing Diabetes Mellitus II in the Mexican Population: A Cross-Sectional Study
García-Martínez, D.L., Alarcón-Domínguez, E.E., Velasco-González, L.E., García-Magaña, M.D.L., Sánchez-Burgos, J.A., Sáyago-Ayerdi, S.G., Zamora-Gasga, V.M.
ACS Food Science and Technology (2023) 3(4) 658-665. https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.2c00413

Optimization of β-Carotene from 'Ataulfo' mango (Mangifera indica l.) by-products using ultrasound-assisted extraction
G Mercado-Mercado, E Montalvo-González, JA Sánchez-Burgos, RM Velázquez-Estrada, E Álvarez-Parrilla, GA González-Aguilar, SG Sáyago-Ayerdi.
Revista Mexicana de Ingeniería Química (2019) 18(3) 1051-1061.

Effect of thermosonication on pathogenic bacteria, quality attributes and stability of soursop nectar during cold storage
Luis M. Anaya-Esparza, María D. Méndez-Robles, Sonia G. Sáyago-Ayerdi, María de Lourdes García-Magaña, Marco V. Ramírez-Mares, Jorge A. Sánchez-Burgos, Efigenia Montalvo-González.
CyTA - Journal of Food (2017) 15(4) 592-600. https://doi.org/10.1080/19476337.2017.1321587

Effect of thermosonication on polyphenol oxidase inactivation and quality parameters of soursop nectar
Luis M. Anaya-Esparza, Rita M. Velázquez-Estrada, Sonia G. Sáyago-Ayerdi, Jorge A. Sánchez-Burgos, Marco Vinicio Ramírez-Mares, María de Lourdes García-Magaña, Efigenia Montalvo-González.
LWT - Food Science and Technology (2017) 75 545-551. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.10.002

Optimization of Ultrasonic‐Assisted Extraction of Antioxidant Compounds from Starfruit (Averroha carambola L) Leaves
Victor Manuel Zamora-Gasga, Mitsuky Soraya Serafín-García, Jorge Alberto Sánchez-Burgos, Rita María Velázquez Estrada, Sonia Guadalupe Sáyago-Ayerdi.
Journal of Food Processing and Preservation (2017) 41(4). https://doi.org/10.1111/jfpp.13093

Isolation of lupeol from white oak leaves and its anti-inflammatory activity
J.A. Sánchez-Burgos, M.V. Ramírez-Mares, J.A. Gallegos-Infante, R.F. González-Laredo, M.R. Moreno-Jiménez, M.H. Cháirez-Ramírez, L. Medina-Torres, N.E. Rocha-Guzmán.
Industrial Crops and Products (2015) 77 827-832. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2015.09.056

Morphological and release characterization of nanoparticles formulated with poly (dl-lactide-co-glycolide) (PLGA) and lupeol: In vitro permeability and modulator effect on NF-κB in Caco-2 cell system stimulated with TNF-α
M.H. Cháirez-Ramírez, J.A. Sánchez-Burgos, C. Gomes, M.R. Moreno-Jiménez, R.F. González-Laredo, M.J. Bernad-Bernad, L. Medina-Torres, M.V. Ramírez-Mares, J.A. Gallegos-Infante, N.E. Rocha-Guzmán.
Food and Chemical Toxicology (2015) 85 2-9. https://doi.org/10.1016/j.fct.2015.08.003

Antioxidant, antimicrobial, antitopoisomerase and gastroprotective effect of herbal infusions from four Quercus species
J.A. Sánchez-Burgos, M.V. Ramírez-Mares, M.M. Larrosa, J.A. Gallegos-Infante, R.F. González-Laredo, L. Medina-Torres, N.E. Rocha-Guzmán.
Industrial Crops and Products (2013) 42(1) 57-62. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2012.05.017

Antioxidant, antimicrobial and antitopoisomerase screening of the Stem bark extracts of Ardisia compressa
Marco Vinicio Ramirez-Mares, Jorge Alberto Sanchez-Burgos, Beatriz Hernandez-Carlos.
Pakistan Journal of Nutrition (2010) 9(4) 307-313.

9

 
SEP
Av. Tecnológico # 2595, Col. Lagos del Country. C.P. 63175
Tepic, Nayarit, México.
Tel: (311) 211 94 00. info@ittepic.edu.mx

Contacto

Dirección postal

Instituto Tecnológico de Tepic
Avenida Tecnológico #2595
Colonia Lagos del Country
Tepic, Nayarit. México. C.P. 63175.

 

Teléfono

Desde México:
311 211 94 00

Desde el extranjero:
+52 311 211 94 00