Datos personales


maria-de-lourdes-garcia-magana

María de Lourdes García Magaña

Doctora en Ciencias en Alimentos

Formación

Doctora en Ciencias en Alimentos
Instituto Tecnológico de Tepic

Maestra en Ciencias en Ingeniería Bioquímica
Instituto Tecnológico de Tepic

Ingeniera Bioquímica
Instituto Tecnológico de Tepic

Información de contacto

Correo:
Teléfono:
Adscripción: División de Estudios de Postgrado e Investigación
Institución: Instituto Tecnológico de Tepic

Investigación

Cuerpo académico
ITTEP-CA-1 Ciencia y Tecnología de Frutas y Hortalizas

    Línea de investigación

    Conservación e industrialización de frutas y hortalizas

Publicaciones recientes

Feeding Habits, Nutritional Condition, Fecal Intestinal Metabolites, and Risk of Developing Diabetes Mellitus II in the Mexican Population: A Cross-Sectional Study
García-Martínez, D.L., Alarcón-Domínguez, E.E., Velasco-González, L.E., García-Magaña, M.D.L., Sánchez-Burgos, J.A., Sáyago-Ayerdi, S.G., Zamora-Gasga, V.M.
ACS Food Science and Technology (2023) 3(4) 658-665. https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.2c00413

Evaluation of nutritional characteristics and bioactive compounds of soursop-yoghurt and soursop-frozen dessert
Lucila J. Virgen-Ceceña, Luis M. Anaya-Esparza, Ana V. Coria-Téllez, María de Lourdes García-Magaña, Hugo S. García-Galindo, Elhadi M. Yahia, Efigenia Montalvo-González.
Food Science and Biotechnology (2019) 1-11. https://doi.org/10.1007/s10068-019-00584-x

Isoelectric focusing, effect of reducing agents and inhibitors: partial characterization of proteases extracted from Bromelia karatas
María de Lourdes García-Magaña, Julián González-Borrayo, Efigenia Montalvo-González, Enrique Rudiño-Piñera, Sonia G. Sáyago-Ayerdi, Jesús Aarón Salazar-Leyva.
Applied Biological Chemistry (2018) 61(4) 459-467. https://doi.org/10.1007/s13765-018-0380-6

Enzyme activity and partial characterization of proteases obtained from Bromelia karatas fruit and compared with Bromelia pinguin proteases
Libier Meza-Espinoza, Maria de los Angeles Vivar-Vera, María de Lourdes García-Magaña, Sonia G. Sáyago-Ayerdi, Alejandra Chacón-López, Eduardo M. Becerrea-Verdín, Efigenia Montalvo-González.
Food Science and Biotechnology (2018) 27(2) 509-517. https://doi.org/10.1007/s10068-017-0244-6

Antioxidant capacity of egg, milk and soy protein hydrolysates and biopeptides produced by Bromelia pinguin and Bromelia karatas-derived proteases
Meza-Espinoza L, Sáyago-Ayerdi S, García-Magaña M, Tovar-Pérez E, Yahia E, Vallejo-Cordoba B, González-Córdova A, Hernández-Mendoza A, Montalvo-González E.
Emirates Journal of Food and Agriculture (2018) 30(2) 122-130. https://doi.org/10.9755/ejfa.2018.v30.i2.1604

Effect of thermosonication on pathogenic bacteria, quality attributes and stability of soursop nectar during cold storage
Luis M. Anaya-Esparza, María D. Méndez-Robles, Sonia G. Sáyago-Ayerdi, María de Lourdes García-Magaña, Marco V. Ramírez-Mares, Jorge A. Sánchez-Burgos, Efigenia Montalvo-González.
CyTA - Journal of Food (2017) 15(4) 592-600. https://doi.org/10.1080/19476337.2017.1321587

Changes in the nutritional quality of five Mangifera species harvested at two maturity stages
Barbosa Gámez I, Caballero Montoya K, Ledesma N, Sáyago Ayerdi S, García Magaña M, Bishop von Wettberg E, Montalvo-González E.
Journal of the Science of Food and Agriculture (2017) 97(14) 4987-4994. https://doi.org/10.1002/jsfa.8377

Effect of thermosonication on polyphenol oxidase inactivation and quality parameters of soursop nectar
Luis M. Anaya-Esparza, Rita M. Velázquez-Estrada, Sonia G. Sáyago-Ayerdi, Jorge A. Sánchez-Burgos, Marco Vinicio Ramírez-Mares, María de Lourdes García-Magaña, Efigenia Montalvo-González.
LWT - Food Science and Technology (2017) 75 545-551. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.10.002

Combined effect of the application of 1-MCP and different edible coatings on the fruit quality of jackfruit bulbs (Artocarpus heterophyllus Lam) during cold storage
Apolonio Vargas-Torres, Annel S. Becerra-Loza, Sonia G. Sáyago-Ayerdi, Heidi María Palma-Rodríguez, María de Lourdes García-Magaña, Efigenia Montalvo-González.
Scientia Horticulturae (2017) 214 221-227. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2016.11.045

Aspectos etnobotánicos, nutricionales y actividad biológica de extractos de frutos del género Bromelia
Libier Meza-Espinoza, María de Lourdes García-Magaña, Maria de los Angeles Vivar-Vera, Sonia G. Sáyago-Ayerdi, Alejandra Chacón-López, Eduardo M. Becerrea-Verdín, Ma. Dolores Muy-Rangel, Efigenia Montalvo-González.
Revista Fitotecnia Mexicana (2017) 40(4) 425-437.

Guava purees with addition of agave fructans and natural sweeteners as potential functional products
García-López, E. G., Sáyago-Ayerdi, S. G., Vivar-Vera, M. L. A., García-Magaña, M. L., Aldrate-Herrera, P. I., Montalvo-González, E.
Journal of Food and Nutrition Research (2017) 56(3) 265-276. http://www.vup.sk/index.php?mainID=2&navID=36&version=2&volume=56&article=2069

Quality and stability of concentrated guava puree added with hibiscus sabdariffa extract
Chávez-Tapia, A. M., Sáyago-Ayerdi, S. G., García-Galindo, H. S., García-Magaña, M. L., González-Aguilar, G. A., Montalvo-González, E.
Journal of Food and Nutrition Research (2016) 55(2) 131-140. http://www.vup.sk/index.php?mainID=2&navID=36&version=2&volume=55&article=2011

Nutritional properties and phenolic content of a bakery product substituted with a mango (Mangifera indica) 'Ataulfo' processing by-product
James Ramírez-Maganda, Francisco J Blancas-Benítez, Victor M Zamora-Gasga, Ma Lourdes García-Magaña, Luis A Bello-Pérez, Juscelino Tovar, Sonia G Sáyago-Ayerdi.
Food Research International (2015) 73 117-123. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2015.03.004

Functional Properties and Dietary Fiber Characterization of Mango Processing By-products (Mangifera indica L., cv Ataulfo and Tommy Atkins)
María de Lourdes García-Magaña, Hugo S. García, Luis A. Bello-Pérez, Sonia G. Sáyago-Ayerdi, Miguel Mata-Montes de Oca.
Plant Foods for Human Nutrition (2013) 68(3) 254–258. https://doi.org/10.1007/s11130-013-0364-y

Mexican ‘Ataulfo’ mango (Mangifera indica L) as a source of hydrolyzable tannins. Analysis by MALDI-TOF/TOF MS
Sonia G. Sáyago-Ayerdi, Cristina L. Moreno-Hernández, Efigenia Montalvo-González, Ma Lourdes García-Magaña, Miguel Mata-Montes de Oca, Josep Lluís Torres, Jara Pérez-Jiménez.
Food Research International (2013) 51(1) 188-194. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2012.11.034

15

 
SEP
Av. Tecnológico # 2595, Col. Lagos del Country. C.P. 63175
Tepic, Nayarit, México.
Tel: (311) 211 94 00. info@ittepic.edu.mx

Contacto

Dirección postal

Instituto Tecnológico de Tepic
Avenida Tecnológico #2595
Colonia Lagos del Country
Tepic, Nayarit. México. C.P. 63175.

 

Teléfono

Desde México:
311 211 94 00

Desde el extranjero:
+52 311 211 94 00