Datos personales


rita-maria-velazquez-estrada

Rita María Velázquez Estrada

Doctora en Ciencia de los Alimentos

Formación

Doctora en Ciencia de los Alimentos
Universitat Autònoma de Barcelona

Maestra en Ciencia de los Alimentos
Universitat Autònoma de Barcelona

Licenciada en Química de los Alimentos
Universidad Autónoma de Querétaro

Información de contacto

Correo:
Teléfono:
Adscripción: División de Estudios de Postgrado e Investigación
Institución: Instituto Tecnológico de Tepic

Investigación

Cuerpo académico
ITTEP-CA-3 Tecnologías Alternativas y Emergentes en Alimentos

Reconocimientos

SNI nivel 1

Profesor con perfil Prodep (2021 - 2024)

Publicaciones recientes

Optimization of β-Carotene from 'Ataulfo' mango (Mangifera indica l.) by-products using ultrasound-assisted extraction
G Mercado-Mercado, E Montalvo-González, JA Sánchez-Burgos, RM Velázquez-Estrada, E Álvarez-Parrilla, GA González-Aguilar, SG Sáyago-Ayerdi.
Revista Mexicana de Ingeniería Química (2019) 18(3) 1051-1061.

Influence of ultra‐high pressure homogenisation on physicochemical and sensorial properties of orange juice in comparison with conventional thermal processing
Rita-María Velázquez-Estrada, María-Manuela Hernández-Herrero, Buenaventura Guamis-López, Artur-Xavier Roig-Saguès.
International Journal of Food Science and Technology (2019) 54(5) 1858-1864. https://doi.org/10.1111/ijfs.14089

Thermosonication: An alternative processing for fruit and vegetable juices
Luis M. Anaya-Esparza, Rita M. Velázquez-Estrada, Artur X. Roig, Hugo S. García-Galindo, Sonia G. Sáyago-Ayerdi, Efigenia Montalvo-González.
Trends in Food Science and Technology (2017) 61 26-37. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2016.11.020

Effect of thermosonication on polyphenol oxidase inactivation and quality parameters of soursop nectar
Luis M. Anaya-Esparza, Rita M. Velázquez-Estrada, Sonia G. Sáyago-Ayerdi, Jorge A. Sánchez-Burgos, Marco Vinicio Ramírez-Mares, María de Lourdes García-Magaña, Efigenia Montalvo-González.
LWT - Food Science and Technology (2017) 75 545-551. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2016.10.002

Optimization of Ultrasonic‐Assisted Extraction of Antioxidant Compounds from Starfruit (Averroha carambola L) Leaves
Victor Manuel Zamora-Gasga, Mitsuky Soraya Serafín-García, Jorge Alberto Sánchez-Burgos, Rita María Velázquez Estrada, Sonia Guadalupe Sáyago-Ayerdi.
Journal of Food Processing and Preservation (2017) 41(4). https://doi.org/10.1111/jfpp.13093

Influence of ultra high pressure homogenization processing on bioactive compounds and antioxidant activity of orange juice
R.M. Velázquez-Estrada, M.M. Hernández-Herrero, C.E. Rüfer, B. Guamis-López, A.X. Roig-Sagués.
Innovative Food Science and Emerging Technologies (2013) 18 89-94. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2013.02.005

Impact of ultra high pressure homogenization on pectin methylesterase activity and microbial characteristics of orange juice: A comparative study against conventional heat pasteurization
R.M. Velázquez-Estrada, M.M. Hernández-Herrero, B. Guamis-López, A.X. Roig-Sagués.
Innovative Food Science and Emerging Technologies (2012) 13 100-106. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2011.09.001

Inactivation of Listeria monocytogenes and Salmonella enterica serovar Senftenberg 775W inoculated into fruit juice by means of ultra high pressure homogenisation
R.M. Velázquez-Estrada, M.M. Hernández-Herrero, T.J. López-Pedemonte, W.J. Briñez-Zambrano, B. Guamis-López, A.X. Roig-Sagués.
Food Control (2011) 22(2) 313-317. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2010.07.029

Inactivation of Salmonella enterica Serovar Senftenberg 775W in Liquid Whole Egg by Ultrahigh Pressure Homogenization
R. M. Velázquez-Estrada, M. M. Hernández-Herrero, T. López-Pedemonte, B. Guamis-López, A. X. Roig-Sagués.
Journal of Food Protection (2008) 71(11) 2283-2288. https://doi.org/10.4315/0362-028x-71.11.2283

9

 
SEP
Av. Tecnológico # 2595, Col. Lagos del Country. C.P. 63175
Tepic, Nayarit, México.
Tel: (311) 211 94 00. info@ittepic.edu.mx

Contacto

Dirección postal

Instituto Tecnológico de Tepic
Avenida Tecnológico #2595
Colonia Lagos del Country
Tepic, Nayarit. México. C.P. 63175.

 

Teléfono

Desde México:
311 211 94 00

Desde el extranjero:
+52 311 211 94 00